Bio

Tero Hyväluoma (s.1984) on pääasiassa kansanmusiikin saralla toimiva freelancemuusikko. Hän on esiintynyt yhtyeissä ja projekteissa yli 40:ssä maassa viidellä mantereella. Omien yhtyeidensä lisäksi Hyväluoma on sessiomuusikkona ollut mukana useissa lyhyemmissä projekteissa kuten Kimmo Pohjosen Moottorisinfoniassa, useissa Timo Alakotilan projekteissa, teatterimuusikkona, tanssiteattereissa ja elokuvamuusikkona. Hän on esiintynyt vierailijana sekä tuuraajana monissa konserteissa, albumeilla ja kiertueilla, mm. Ismo Alanko, Ville Ojanen, Poutatorvi, SibA Folk Big Band, Jarkko Martikainen, Korpiklaani, Asa ja String Puree Band. Yhteensä Hyväluoma on mukana yli 40:llä albumilla ja tekee tällä hetkellä yli 100 konserttia vuodessa.

Hyväluoma piti ensimmäisen sävellyskonserttinsa 2009 ja hänen debyyttisooloalbuminsa ”Junkyard Ball” julkaistiin 2013. Levyllä debytoi hänen luotsaamansa yhtye Hyväluoma Group, jonka musiikillisena lähtökohtana on yhdistää kansanmusiikin vahva melodiikka ja jazzin improvisaatio elokuvamusiikkimaiseen visuaalisuuteen.

”Nykykansanmusiikki vääntyy levyllä niin folk-jatsiksi, progefolkiksi kuin folk-funkiksikin ja päätöskappaleessa vieraillaan jopa klassisen nykymusiikin parissa. Voisi luulla, että moinen sekametelisoppa jäisi kikkailun tasolle, mutta ei pelkoa, sillä tämä keitos toimii; bändin rennon ja irrottelevan otteen ja silkan musikaalisuuden ansiosta varsin erityylisistä kappaleista punoutuu hieno kokonaisuus.” -Paul Silfverberg, Kansanmusiikki 3/2013

Hyväluoman toinen sooloalbumi ”Reflection” julkaistaan huhtikuussa 2017. Hän toimii säveltäjänä ja sovittaja kvintettinsä lisäksi Frigg, Haaga Folk Machine, Teho. ja Tsuumi Sound System -yhtyeille. Omien projektiensa lisäksi hän on toiminut säveltäjänä/sovittajana Sibelius-Akatemian Folk Big Bandille, Viitasen Piialle, Topi Sahalle, Korpiklaanille ja useille muille yhtyeille. Hän on toiminut taiteellisena tuottajana Korpiklaanin (folk-instrumentit ”Ukon wacka”) ja kansanmusiikkiyhtye Rönsyn levyillä.

Hyväluoma toimitti 2011 kirjan ”Vetelin viulumestarit”, josta Sibelius-Akatemian lehtori Juhani Näreharju kirjoittaa: ”Vaikka mukaan on mahtunut vain osa Hyväluoman työn tuloksista, on kirja yksi laajimmista ja asiantuntevimmista suomalaisen pelimannimusiikin julkaisuista.” Toinen Hyväluoman samaa aihetta käsittelevä teos, ”Tikkakosken pelimannit” julkaistiin 7/2015. Parhaillaan hän työskentelee kansanmusiikki- ja jazz-viulismiin keskittyvän fiuli.fi-internet sivuston sisällön tuottamisen parissa.

Hyväluoma on toiminut Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän viulunsoiton vastuuopettajana ja on pitänyt lyhytkursseja Suomen lisäksi mm. Yhdysvalloissa, Kanadassa, Sveitsissä, Norjassa, Luxemburgissa ja Virossa. Erityisenä workshop Mimi Sweighin maailmankuululle viululuokalle Frigg-yhtyeen kanssa. Hän on voittanut pelimanniviulun suomenmestaruuden soolosarjassa ja pelimanniyhtyeiden suomenmestaruuden Snekka-yhtyeen kanssa, sekä saman kilpailun nuorten sarjan veteliläisen Viriaremmin kanssa. Kesällä 2016 Hyväluoma voitti valtakunnallisen Konsta Jylhä –kilpailun Teho.-duon riveissä.

Hyväluomalle on myönnetty useita apurahoja harjoitteluun, sävellykseen, nuotintamiseen ja soitinhankintoihin. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, kansanmusiikin aineryhmästä. Hän soitti ensikonserttinsa elokuussa 2014. Tällä hetkellä Hyväluoma työskentelee Suomen Kulttuurirahaston myöntämän kolmivuotisen taiteilija-apurahan turvin.